At Fruitful Office we are committed
To continuously improving our environmental credentials
Ons duurzaamheidsbeleid
Bij alles wat Fruitful Office doet besteden wij aandacht aan duurzaamheid, met respect voor mens, maatschappij en milieu zodat iedereen zorgeloos geniet van eerlijk, duurzaam en lekker fruit. Hieronder is te lezen hoe wij in onze bedrijfsprocessen rekening houden met het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk en het creëren van social impact.
Lokaal en duurzaam
Het aanbod van Fruitful Office is altijd vers en zoveel mogelijk van Hollandse bodem. Wij werken direct samen met zorgvuldig door ons geselecteerde duurzame telers en gerenommeerde groothandels. Zij ontvangen eerlijke prijzen en wij beperken de CO2 uitstoot door het fruit bij de bron in te kopen (minder transport). Niet-lokaal fruit dat per vliegtuig is vervoerd kopen wij niet in.
Keurmerken
Fruitful Office werkt uitsluitend samen met telers die GlobalGap (Good Argricultural Practises)gecertificeerd zijn; een keurmerk gericht op voedselveiligheid, milieu en welzijn. Onze telers beschikken hiermee over een systeem waarmee ‘from farm to fork’ kan worden aangetoond dat het product op een verantwoorde manier tot stand is gekomen. Dit doen zij door:
- Het registreren (en terugdringen) van het gebruik van bemesting en gewasbescherming;
- Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen;
- Goed omgaan met gezondheid, welzijn en veiligheid van personeel;
- Behoud en verbetering van flora en fauna in de omgeving
Alleen middels een onafhankelijke controle door een door GlobalGap goedgekeurde controle-organisatie ontvangen telers hun GAP-goedkeuring.
Al onze appel- en perentelers zijn daarnaast ook PlanetProof gecertificeerd. Dit onafhankelijke keurmerk toont aan dat het product duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. Alleen telers die aan strenge duurzaamheidseisen voldoen, mogen dit keurmerk gebruiken. Onze bananen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd; een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.
Zero-waste policy
Door onze strenge kwaliteitscontrole hebben wij dagelijks te maken met overtollig fruit. Dit overtollige fruit wordt door ons opnieuw verpakt en vervolgens aangeboden aan lokale voedselbanken om gezinnen die het niet breed hebben te ondersteunen.
Eco-vriendelijke bezorging
Om de CO2-uitstoot te beperken plannen wij onze routes zorgvuldig. Door route duplicatie te voorkomen belasten we het milieu zo min mogelijk en kunnen we snel (én duurzaam) onze klanten van vers fruit voorzien. Daarnaast zijn wij ons wagenpark aan het elektrificeren en leveren we momenteel al 25% van de bezorgingen aan onze klanten volledig elektrisch (dit zal in 2024 worden uitgebreid naar 50%). Het is onze doelstelling om in 2025 volledig over te gaan op elektrisch transport.
Recycling
Wij recyclen al ons afval en beperken het gebruik van onnodige verpakkingsmaterialen. Op deze manier minimaliseren wij ons afval en dragen we bij aan een duurzamere maatschappij:
- Bij elke nieuwe bezorging worden de lege manden/kratten weer opgehaald door onze bezorgers voor hergebruik (verpakkingsvrije levering);
- Papier/kartonafval wordt in een kartonpers tot balen verwerkt en gerecycled;
- Plastic afval wordt in een plasticpers tot balen verwerkt en gerecycled;
- Hout afval (manden/kratten/pallets) wordt in een aparte houtcontainer geplaatst en vervolgens opgehaald en gerecycled;
- 40% van het fruit dat bij ons binnenkomt wordt geleverd in roulerende plastic kratten (EPS) die weer teruggaan naar de leverancier waardoor onnodige verspilling wordt tegengegaan
Duurzaam gebruik van resources
Door te kiezen voor duurzame materialen reduceren wij de impact op het milieu:
- Al onze producten zijn plastic vrij;
- Onze manden zijn vervaardigd van natuurlijk riet en onze kratten zijn duurzaam geproduceerd volgens FSC-normen;
- De folie ter bescherming van het fruit rondom de manden is gemaakt van duurzaam composteerbaar PLA-materiaal dat is vervaardigd uit landbouwafval;
- In 2019 zijn wij in gesprek gegaan met onze telers en leveranciers om producten (zoals druiven, bessen en zachtfruit) al in de juiste verpakking te laten verpakken bij de bron. Dit houdt in dat we zowel vooraf minder afval (voornamelijk plastic) genereren als bij het ompakken van het fruit. Wij zijn er trots op dat inmiddels 100% van de Europese druiven en zachtfruit uit de Benelux in onze eigen zakjes en punnets wordt aangeleverd.
- Onze punnets (aardbeien- en bessenbakjes) worden vervaardigd uit duurzaam composteerbaar landbouwafval (Paperwise);
- Het overige papier dat wordt gebruikt in de fruitmand is vrij van chemicaliën, ongebleekt en FSC gecertificeerd;
Social impact
Als erkend Social Enterprise en erkend leerbedrijf is het voor ons vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel om werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en te investeren in kwetsbare doelgroepen om écht maatschappelijke impact te maken.
- GAP member Emma at Work: Stichting Emma at Work ondersteund jongeren met een chronische fysieke aandoening naar een zelfstandige toekomst. Deze jongeren werken bij ons in de productie en helpen mee met het inpakken van het fruit. Als GAP-200 member laten we samen met Emma at Work zien dat jongeren met een beperking net zo waardevol kunnen zijn als hun gezonde leeftijdsgenoten.
- Social Enterprise: Fruitful Office staat sinds juni 2014 geregistreerd als Social Enterprise. Een Social Enterprise heeft primair een maatschappelijke missie en is zich bewust van haar ecologische voetafdruk.
CO2 compensatie (boomplantproject)
Voor elk product dat wij bezorgen planten wij 1 fruitboom in Malawi, Afrika. Dit helpt de effecten van global warming en ontbossing te verminderen en hiermee compenseren we een deel van onze CO2-uitstoot. Elke 3 maanden sturen wij al onze klanten een update met het aantal geplante fruitbomen.
Net-zero doelstellingen
De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met minstens 40% gedaald zijn ten opzichte van 1990, en moet we in 2050 CO2-neutraal zijn. Fruitful Office streeft ernaar om een positieve impact te hebben op de maatschappij en voor het milieu, door onze ecologische voetafdruk te verkleinen door transportroutes te optimaliseren, lokaal geteelde producten in te kopen en energiebesparende maatregelen te treffen binnen onze vestigingen. Daarnaast streven we ernaar om afvalproductie te minimaliseren door duurzame verpakkingen te gebruiken (en te blijven optimaliseren) en een circulaire economie te promoten. Door werknemers, klanten en leveranciers bij dit traject te betrekken streven wij naar netto nul emissies in 2030, waarbij wij resterende uitstoot compenseren via samenwerkingen met koolstofcompensatieprojecten (zoals ons boomplantproject). Dit willen wij doen door:
- Minimaal 50% absolute reductie in 2030, met als doel 100%
- Resterende emissies compenseren met koolstofcompensatieprojecten